Tingatinga
Eksempel på et Tingatinga maleri.
Tingatinga er en farvestrålende afrikansk malestil, opkaldt efter retningens mester, den gamle Edward Said Tingatinga fra Dar Es Salaam i Tanzania. Edward begyndte at male de kulørte billeder i 1968 og videreudviklede stilen frem til sin død kun 4 år senere. Efter hans død, arbejdede unge afrikanske kunstnere videre med malestilen, som nu har bredt sig til nabolandene.
Oprindeligt malede man billederne på hård masonit med cykellak i mange lag, og de små formater, man arbejdede i, egnede sig godt som "kuffertkunst" og blev solgt til turisterne. Nu bliver de fleste malerier malet på lærred så de kan rulles sammen og nemt tages med på rejsen tilbage.
Makonde, Tanzaniansk træskærekunst.
Makonde-folket boede i relativ isolation i savannehøjlandet før 1970'erne. De er en etnisk gruppe i det sydøstlige Tanzania og det nordlige Mozambique. De skaber traditionelt afrikanske træudskæringer, husholdningsgenstande, figurer og masker, og Makonde-kunsten er blevet en del af den vigtigste afrikanske kunst i dag.
Kunstnere bruger deres stammemyter og fabler (se Shamanisme-note nedenfor) som en inspirationskilde til deres betagende arbejde. For eksempel skabte den tanzaniske kunstner Nyunga Joseph Nyunga Kimbunga (hvilket betyder orkan), en ånd med rådgivere, der er små insekter og amfibier. Disse rådgiver ikke kun Kimbunga, men også forsvarer ham.
En anden populær afrikansk træskæring er Makonde 'Livets træ' eller Ujamaa. Ujamaa er den tanzanianske betegnelse for famliefællesskaber i små landsbysamfund. Disse skildrer menneskelige figurer i alle aldre, der klatrer og holder fast ved hinanden og viser arten af støtte gennem generationer. Disse udskæringer er lavet af et enkelt stykke træ og kan være op til to meter høje.
Disse afrikanske træudskæringer er traditionelt siges at være lavet af ibenholt træ, med hjertet af træet indeholdende en dyb brun til sort farve. Selvom folk kaldte det ibenholt, er det ikke fra det ægte ibenholt, der dyrkes i området. I stedet er mange af udskæringerne fremstillet af det afrikanske sorttræ. Træet er lokalt kendt som Mpingo og findes ofte i hele Østafrika, omkring Dar es Salaam og Mozambique. Mpingo giver kunstneren mulighed for at skære med utrolige detaljeringsniveauer og gør det muligt for træet at blive færdigt med at blive poleret, hvilket giver en vidunderlig glans.
Shamanisme
Shamanisme er verdens ældste religiøse udtryk og forbliver i traditionelle samfund fra Sydamerika til Sydøstasien. I Tanzania er shamanisme blevet optaget af islam og er fortsat en stor indflydelse i hele samfundet, selv med dem, der er vestlige uddannede fagfolk. Tanzania er menneskets vugge og har en række forhistoriske klippemalerier, der viser shamanistiske visionære opgaver. Den samme praksis, der blev foretaget for mellem 29.000 og 50.000 år siden, gennemføres af shamanerne i dag i Tanzania.
I Europa er samfundet grundlæggende skilt fra ethvert dybt forhold til dets miljø, det kan ikke forholde sig til afrikanernes tankesæt. Et tankesæt og trossystem, der er forankret i samfundets forhold til naturen og miljøet, hvor ånder er et integreret udtryk. Udskærere i Tanzania er inspireret af dette trossystem. Deres udskæringer giver et indblik i denne parallelle åndeverden, som menes at understøtte alle ting.
Johanne Foss.
Johanne Foss er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1965. Hun bor og arbejder i København og arbejder primært som maler og grafiker.
Johanne Foss er medlem af Kunstnersamfundet. Hun er repræsenteret på flere kunstmuseer og har udstillet på talrige separat- og gruppeudstillinger i ind- og udland.
I mange år har Johanne Foss besøgt Oldonyowas og skabt helt enestående kunstværker af området.
"Kunstner på bjerget"
- Billedkunstner Johanne Foss’ beretning om sit arbejde blandt Waarusha-folket i Tanzania
Klik her -> link
Link til hjemmeside, klik her -> http://johannefoss.dk/
(c) Alle billeder og tekst er gengivet med tilladelse fra kunstneren Johanne Foss.
Raderingerne er udført på " Statens værksteder for kunst, København"
Frede Hansen: Moderne afrikansk kunst og design(Bog, Dansk)
På kunstrejse i Afrika!
Denne bog om moderne afrikansk kunst er den første bog, der er skrevet på dansk om emnet. Bogen koncentrerer sig især om fem lande: Uganda, Kenya, Tanzania, Senegal og Nigeria.
Gennem utallige besøg i Afrika og kontakter til afrikanske kunstnere har Frede Hansen fået et personligt forhold til afrikansk kunst. Derfor bærer bogen også præg af at være forfatterens personlige engagement.
Se hans hjemmeside her -> https://www.glocalart.dk/
Bogen kan købes hvis du klikker her -> https://www.glocalart.dk/bog-om-afrikansk-kunst.